štvrtok 17. júla 2014

Výhodné cestovanie s obmedzeným rozpočtom - Ako na to pre lenivých

Najprv by som sa vám chcela poďakovať za množstvo ohlasov po minulom blogu, ktoré ma inšpirujú aj pri písaní dnešného blogu. V porovnaní s minulým článkom o cestovaní bude tento rozdielny v dvoch bodoch - ušetrí vám čas pri hľadaní, avšak na druhej strane to bude spojené s rastom cien. Nebojte sa však, stále pôjde o lacnejšie než klasické cestovanie. V dnešnom článku sa dozviete, prečo nelietať zo Slovenska, kde nájsť všetky termíny lacných leteniek bez prácneho preklikávania, alebo ktorá cestovka ponúka zájazdy nielen po Európe za výhodné ceny (aj so sprievodcom). A ak máte do 30 rokov, určite vydržte až do konca článku na nezvyčajnú, ale o to zaujímavejšiu možnosť spoznávania okolitých krajín.

Minulý článok predstavoval časovo náročné hľadanie, ktorému ale ja dávam prednosť. Výhodou je možnosť voľby vlastných termínov aj času letov, takisto ako aj hotelov. Vyhnete sa hrozným hotelom a príletom v noci, ktoré vám oznámi cestovka pár dní vopred. Však veď deň príletu a odletu nie je váš pobyt, ale cesta. Ako však ušetriť čas pri hľadaní leteniek, ak predsa len chcete ísť na vlastnú päsť?


Letenky.sk ponúkajú kalendár všetkých akciových leteniek spoločnosti Ryanair. Jednoducho si vyhľadáte krajinu, do ktorej chcete ísť, vedľa si nájdete letisko, z ktorého sa odlieta a kliknete na zobraziť lety. Nevýhodou je, že sú tam zobrazené len letenky v rozmedzí troch mesiacoch, avšak Ryanair málokedy ponúka akciové letenky na dlhšie obdobie dopredu. Stránka má rovnaký kalendár aj na Wizzair, letenky sú lacné, nevýhoda je však malá príručná batožina a odlet z Budapešti.

Druhou možnosťou je fanúšikovanie facebookovej stránky Danny GOtravel, ktorý ponúkajú pobyty za neskutočne nízke ceny. Prečo ich však zmieňujem len ako možnosť na ľahšie hľadanie leteniek? Keď som pozerala ich zájazdy, zistila som, že robia chybu, pokiaľ ide o hotely. Napríklad na Mallorce, v stredu El Arenal, ponúkali to najhoršie z najhoršieho - hotel 800m ďakeko alebo s najhorším jedlom široko ďaleko (a to ešte ako all inclusive). Takže moja rada je, pozrite si dátumy a hotel si hľadajte sami - nezabudnite na Tripadvisor.

Pokiaľ ide o čo najlenivejšie vyhľadávanie, riešením je aj Pelikán. V poslednej dobe ponúka výhodné zájazdy za dobrú cenu. Ak vás nezaujíma dovolenka (väčšinou sú totiž nedeľa-štvrtok) a viete sa rýchlo rozhodnúť, je to pre vás to pravé. Pozor však, ponuky sú vždy limitované - zvyčajne okolo 20 miest na jeden termín. Rovnako si to však viete nakombinovať aj sami - nájdete termín letu a zvolíte si hotel podľa vášho výberu. Výhodné najmä ak idete v trojici - Pelikán poskytuje danú cenu len pri počte cestujúcich deliteľných číslom 2 ((o;


Nemáte čas hľadať nič dopredu, chcete cestovať mimo Európy a nevadí vám kupovať zájazd viac ako polroka dopredu? Práve pre vás je tu Karibik cestovná agentúra. Častokrát ponúkajú skvelé poznávacie zájazdy aj so sprievodcom - napríklad cesta po východom pobreží USA na dva týždne za 1200 eur.. atď. Začiatkom roka zvykli ponúkať viaceré termíny na jeden takýto zájazd, pričom jeden z nich bol vždy aj so zástupcami kancelárie, ostatné boli bez sprievodcov.

Sú krajiny, kde by som nešla na vlastnú päsť.. Medzi ne patrí aj Tunisko či Turecko. V prvej z nich nepotrebujete víza, keď idete v rámci zájazdu. Keď si však pozriete cenu zájazdov, cena dovolenky s odletom z Prahy stojí toľko čo zo Slovenska. Aj tak si však vždy vyberiem Prahu. Pýtate sa prečo? Pretože v prípade českých cestoviek je už cena s letiskovými poplatkami, zatiaľ čo v prípade slovenských si musíte priratáť ešte minimálne 150 eur. My už sme takto boli dvakrát, raz Mallorca, raz Tunisko. Rozdiel v cene zájazdu sme minuli na vreckovom (o; No nie je to lepšie využitie ako ich dať slovenským nenažraným cestovkám?


Ste absolútne nekonvečný typ, nemáte peniaze a radi spoznáte nových ľudí aj krajiny? Práve pre vás je tu stránka Youth projects SLOVAKIA !!! Jeden z dôvodov, prečo strašne zbožňujem Európsku úniu, je množstvo príležitostí, ktoré nám priniesla. Na tejto stránke nájdete rôzne projekty so širokou ponukou zameraní, kde si zvyčajne musíte zaplatiť iba 30% z ceny letenky... a to je všetko. Ja som takto bola týždeň v Krakowe, mali sme všeho všudy tri krátke workshopy a všetko ostatné bolo spoznávanie Krakowa. Mimochodom, aj tie workshopy stáli za to a pripravili ma na pohovory po škole.

Projekty majú rôznu dĺžku, od jedného týždňa až po mesiac, organizujú sa v rôznych krajinách, výnimkou nie je Turecko v lete. Takže stačí len pozorne sledovať a ešte toto leto môžete rozumne cestovať a spoznávať cudzie kultúry. Minulý rok bolo veľmi veľa ponúk na koniec augusta - last minute, takže určite neváhajte.

Na záver by som vám chcela popriať čo najviac precestovaných kilometrov a zážitkov možno aj vďaka mojim radám. Ja idem zajtra na Colours of Ostrava, takže vám prajem príjemný víkend a najbližšie vás privítam s atmosférou tohtoročných Colours.



3 komentáre:

  1. My uz vdaka tebe vyberame, kam pojdeme :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. viac takychto clankov! seriozne som rada, ze som nasla tvoj blog :) mna taketo veci velmi zaujimaju, ale absolutne sa v nich nevyznam...tie workshopy...to ako funguje? to ides do zahranicia sama, ci sa da aj ze s niekym?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, som rada, ze sa ti blog paci, pokusim sa sem dat este viac rad v buducnosti.

      Pokial ide o tie workshopy, pri kazdom to funguje uplne inak. V principe ide o to, ze skupina nadsenych studentov z jednej krajiny sa rozhodne poziadat o projekt, a usporiadat workshop. Na nom urcia takisto aj pocet ucestnikov a z ktorych krajin budu. Takze sa moze pokojne stat, ze mozu byt len z CR, len zo SR, alebo vobec. Vacsinou tam moze ist viac ucastnikov z jednej krajiny, zvacsa do tych 5. Poslete prihlasku a dufate, ze vas vyberu. Niekedy vsak pri tych last minutoch beru vsetkych, kedze sa im nepodarilo naplnit pocet ucastnikov. Preto treba sledovat ich stranku.

      Treba dat ale pozor, hoci takmer vsetky projekty su plne hradene (az na 30% nakladov na cestu), nie vzdy to tak je.

      Ak by si mala este dalsie otazky, rada ich zodpoviem(o;

      Odstrániť