streda 24. februára 2016

Nie vždy sa dá cestovať "na šetrílka" - plánovanie letnej dovolenky

Keď sa povie, že človek sa vekom vyvíja, tak u mňa to musí platiť niekoľkonásobne (v rámci súčasných prepočtov minimálne 4-5 násobne (o; ). Takto pred dvomi rokmi som plánovala 6dňový výlet do New Yorku, ktorý vyšiel na úžasných 750 eur (letenka, ubytovanie, cesta do Varšavy, odkiaľ sme leteli,  výlet na Niagarské vodopády, 5dňový New York Pass a týždňový lístok na metro). Teraz plánujem výlet, kde už len letenka prekročila sumu celého výletu do NYC.



A kamže to ideme? Do Japonska (o; Nešlo síce o krajinu v mojej TOP3, ale láska robí divy a okrem toho aj kompromisy. Ja som veľmi chcela ísť do Vietnamu (ubytovanie neskutočne lacné, ale hrozné a drahé lety s prestupmi, potreba víz a očkovaní), priateľ zas do Ameriky (cena letenky by aj ušla, ale to ubytovanie a cestovanie medzi jednotlivými mestami už menej). Keď si k tomuto všetkému prirátam fixný čas dovolenky počas dvoch augustových týždňov z Bruselu, ktorý dokáže všetko parádne predražiť, to Tokio bolo vlastne jasnou a výhodnou voľbou.


Letenka za 730 eur (k tomu ešte treba prirátať cestu do Bruselu - aspoňže tam od apríla lieta Ryanair) bola veľmi dobrý deal, pretože v rámci uvedenia novej PRIAMEJ linky medzi Bruselom a Tokiom sme si mohli naplánovať dva stopovery počas nášho pobytu v Japonsku. Na rýchlu prepravu po Japonsku síce nemusíte lietať a môžete využiť rýchle a spoľahlivé Shinkansen vlaky, ale obojsmerná cesta pre jedného z Tokia do Kjóta vyjde 200 eur.

Keďže sa letenky rýchlo míňali, naše informácie len elementárne (až na fakt, že celé Japonsko bude na cestách, keďže ide o jeden z najväčších japonských sviatkov Obon alebo Festival of Souls), vyberali sme si medzi mestami Kjóto a Hokkaido. Popravde škoda, že som sa nechala prehovoriť na Kjóto, však len pozrite na jeden zo záberov, ktorý môžete vidieť počas letných mesiacov v Hokkaide:



Ale ako sa hovorí, nie je všetko zlato, čo sa blyští a len dva týždne po kúpe letenky sa klepeme ako také dva malé zmoknuté ratlíky, koľko nás táto dovolenka vôbec vyjde. Ak nechcete bývať v jednom zo skvelých kapsulových hotelov, z ktorých mňa osobne chytá klaustrofóbia, rátajte minimálne 100 eur na noc - a to za izbu s rozmermi 11m2 a posteľou 130-150cm bez raňajok. Neexistuje nič také ako týždňový lístok na všetku dopravu po Tokiu, ani do múzeí a japonských kláštorov a aby to nebolo všetko, tak len počas týchto dvoch týždňov oslabil kurz eura voči japonskému jenu o 10%.


Do dovolenky zostáva ešte 5,5 mesiaca, ktoré plánujem stráviť čo najlepším a najviac výhodným programom (o; Vedeli ste napríklad, že Disneyland sa nachádza aj v Tokiu? Alebo čo môže byť lepší suvenír ako doniesť si svoju vami namiešanú noodles soup v My CupNoodles Factory?

A čo vy, kde najďalej ste zatiaľ cestovali? Navštívili ste už niekedy Japonsko, prípadne je niečo, čo ste vždy chceli v Japonsku zažiť?

3 komentáre:

  1. najdalej zatial nie tak celkom daleko. V novembri som bola v Norsku. Mimo Europy som zatial nebola.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak ale sever Európy je moja srdcovka (o; Zbožňujem Štokholm, Oslo snáď tiež raz bude (o; V Nórsku som zatiaľ bola len na úplnom severe pri Arktickom mori a ja, ktorá neznášam ryby, som tam jedla tú najlepšiu rybaciu polievku na svete (o;

      Odstrániť
  2. Do Japonska bych někdy rozhodně chtěla. Stejně tak i do ostatních zemí. Miluju cestování ale bohužel na něj zatím není aż tolik financí. Ale snad jednou! :)

    MagicBeautyLife

    OdpovedaťOdstrániť