sobota 12. júla 2014

Výhodné cestovanie s obmedzeným rozpočtom pre začiatočníkov

K dnešnému článku ma inšpiroval postoj mojich nových kolegov, ktorí proste nechápu, že sa dá cestovať aj lacno a nesponzorovať cestovky. Toto je ten správny slovenský postoj - Turecko All Inclusive na týždeň za 130 eur? To si ideš zaplatiť, že tam budeš robiť štetku? Nežartujem, aj takúto reakciu som dostala... Ako teda cestovať, neminúť na to majland a nebývať so švábmi? To sa dozviete dnes. Mimochodom, verzia " Ako na to pre lenivých" bude nabudúce (o;


Letenky


Základom lacného cestovania sú dobré internetové a facebookové stránky. Tie sú dôležité predovšetkým pre letenky, hotely sa hľadajú inak (o; Medzi tie s najlepšími akciami na letenky patria:

RUSH FLIGHTS - táto stránka je naozaj poklad medzi stránkami. Medzi najväčšie vychytávky určite patria Austrália za 500 eur, Singapur za 350 alebo už zmienená dovolenka v Turecko v 4* hoteli za 130 eur.

CheapOair.com - stránka je zameraná na odlety predovšetkým z Veľkej Británie, ale často zverejňuje zľavové kupóny na letenky po Európe.

Flightdeals - výhodné letenky najmä do vzdialených a exotickejších destinácii, ponuka často zahŕňa nemecké letecké spoločnosti.

Nejlevnější letenky - nerozumiete dobre angličtine či nemčine a bojíte sa, že kvôli tomu prídete o najlepšie ponuky? Tak táto stránka je práve pre vás. V deň, keď som si kúpila letenku do New Yorku za 209 eur, ju ponúkali doobeda za sumu málo prevyšujúcu 100 eur. Bohužiaľ som túto stránku našla až na druhý deň (o;

Katetade - Letom svetom za pár eur - moje začiatky sa spájajú práve s touto stránkou cestovateľa Dušana. (Niežeby som dovtedy nikam nechodila, ale odkedy poznám túto stránku, často nariekam, že nemám čas na to tam ísť ((o; ). Medzitým kvalitu Dušanovej práce ocenil aj Pelikán a stránka často odkazuje na ponuky Pelikánu, ale nielen na ne. Stránka obsahuje naozaj všetko - pri každej ponuke na letenky nájdete ponuku na hotely, informácie o vízach, doprave na ostrove, kde požičať auto,... A ak tam niečo nie je, v komentároch vám vždy ľudia poradia. A áno, zameriava sa najmä na lowcostový Ryanair a Wizzair.

Tipy na levné letěnky - táto stránka neponúka často výhodné letenky, ale upozorňuje najmä na netradičné - napríklad moje milované Fínsko za 50 eur (o;

Pelikán - áno, pri výpočte nemôžem zabudnúť ani na Pelikán. Je síce pravda, že im to dlhšie trvá, než zobrazia dobrú ponuku, ale ak nemáte čas a chuť vyhľadávať, je to tá správna ceste pre vás.

Student Agency - túto stránku považujem za taký prvý krok určenia výhodnosti letenky. Stránka vám zobrazuje množstvo letov, naozaj patrí medzi najlepšie vyhľadávače. Ale kvôli vysokému poplatku za vystavenie letenky (áno, aj za kúpu cez internet) si radšej nájdem pôvodnú leteckú spoločnosť a letenku kúpim rovno cez nich.

Inak moja teória pri letenkách je, že radšej poletím z Varšavy, kde pôjdem 8 hodín a ušetrím 200 eur, lebo neviem ako vy, ale ja na tých 200 eur pracujem omnoho dlhšie ako nejakých 8 hodín (; Bude to síce o niečo ťažšie, keď už si budem musieť brať dovolenky, ale tak ono sa dá poriešiť všetko, že ... (o;

Hotely



Hotely sú vo všeobecnosti ťažšie oriešky, nie vždy totiž tušíte, v akej oblasti sa nachádzajú, či majú všetko, čo od hotela v danej cenovej úrovno očákavate. A na to tu máme Tripadvisor. Ja viem, že už je pomaly smiešne ho tu vôbec spomínať, ale neverili by ste, koľko ľudí ho ešte doteraz nevyužíva. A píše reklamácie na cestovky.

Roomsnet.com - Touto stránkou som začínala. Ešte aj teraz má občas dobré ponuky a zo zotrvačnosti ju zbehnem, ale naozaj to už nie je to, čo to bývalo. Ich najväčšou výhodou je zrušenie rezervácie bez poplatkov. Ale kam sa s tými cenami hrabe na 

Alpharooms - Buď ho milujete, alebo nenávidíte. Čítala som hrozne veľa zlých, ale rovnako aj veľmi veľa dobrých recenzií. Ja však doteraz nepoznám stránku, kde by som zohnala lacnejšie ubytovanie ako tu. Ich nevýhodou je obmedzená ponuka v menej turisticky obľúbených destináciach, respektíve sa zameriava na tie prímorské. Avšak už sme s nimi boli aj v Prahe či v Poľsku. Oplatí sa kupovať najmä dlho dopredu, my sme takto v januári kúpili all inclusive pobyt v hoteli na Mallorce v 3* Aparhoteloch za 450 eur pre dvoch (bez letenky). Mimochodom, polpenzia bola drahšia.  

Postup na vyhľadávanie na tejto stránke je od tohto roku omnoho jednoduchší - zadáte si lokalitu a dátum, dáte počet hviezdičiek, zvolíte si stravu a dáte zoradiť od najlacnejšieho. Ak idete k moru, očami nájdete ponuky, čo sú najviac 100 metrov od mora a idete na Tripadvisor. Tam, ak má aspoň 3,5 boda z 5 si prečítate najhoršie hodnotenia - často je to niečo typu drahé parkovanie či rozmaznaní Nemci, pozriete si najlepšie hodnotenie a vyberáte. Ak nie ste vyberaví, najneskôr piaty hotel by už mal zodpovedať požiadavkam. A na hodnotenie na tripadvisore sa môžete spoľahnúť. Ja som sa ešte nikdy nesklamala, väčšinou som bola ešte veľmi pozitívne prekvapená. Mám však jedno upozornenie - skontrolujte si cenu za izbu, keďže ich nové nastavenia zobrazuje cenu na osobu v izbe namiesto celkovej ceny izby - pobyt by sa vám tak škaredo predražil.

Alpharooms máva každý rok ponuku na leto, ktorá vám umožní zložiť depozit vo výške 10 libier a zvyšok doplatiť až mesiacom pred vašim pobytom. Pozor však, neznamená to, že môžete zájazd bezplatne zrušiť. Ich cancellation policy je celkom prísna. Okrem toho, na každý týždeň majú ponuku Last minute, bohužiaľ s odletom z Londýna. A aby som vás inšpirovala, nie je zriedkavé nájsť pohodlné ubytovanie za 50 eur na týždeň - na Kadetade nájdete rôzne tipy.

HotelClub - keď som bola strašne zúfalá pri hľadaní dostupného ubytka v Paríži v dosahu metra, objavila som túto stránku. Niežeby mali vo všeobecnosti nejaké lacné ponuky, to nie. Ich výhodou je super mapka, kde si kliknete na hotel a ukáže vám cenu, hodnotenie, atď. Na moje obrovské prekvapenie však ponúkajú špeciálne akcie, keď použijete ich appstore aplikáciu na ipad/iphone, niekedy až vo výške 30% oproti cenám na webovej stránke. Ak však máte len Android, ich aplikácia ponúka zľavy do 20%.

Booking - asi najtradičnejšia stránka, na ktorej si každý kupuje ubytovanie. Booking má jednu výhodu, že si zapamätá, kam plánujete výlet a raz do týždňa vám pošle ponuku hotelov v danej oblasti s 20% zľavou. Mne sa tak podarilo zabookovať hotel v New Yorku, hoci už bol mesiac vypredaný.


V ďalšom článku sa môžete tešiť na rady, ako lacno cestovať a nestráviť nad tým veľa času. Kým však tento článok skončí, zhrniem vám pár budget rád na záver:

  • Zhrňte si svoje cestovateľské plány a vytvorte si  wishlist. Vďaka nemu budete mať šancu vidieť toho viac, lebo jeden rok je akcia na USA, druhý rok na Thajsko. 
  • Hostely nie sú vždy najlacnejšou možnosťou ubytovania a už vôbec nie v prípade cena/výkon. Ja som bola v hosteli zatiaľ len v Poľsku, všade inde nás hotel vyšiel lepšie.
  • Nemusíte kupovať naraz letenky tam aj späť, či hotel. Raz sme išli na Mallorcu tak, že letenka tam aj hotel sme kúpili v januári a letenku späť až v apríli, lebo cesta späť bola s Ryanairom neskutočne drahá.
  • Ak rozmýšľate nad výletom, aspoň zbežne si zbehnite cenu hotelov a ich dostupnosť v danom termíne. Môžete si zhodnotiť potrebný budget a či si to môžete dovoliť už teraz, alebo až o rok.
  • Majte aspoň základný prehľad akciových leteniek - aby ste si nemysleli, že 500 eur za letenku do Thajska je dobrá cena, alebo aby vám 450 eur za let do New Yorku neprišla ako cena roka. Na druhej strane budete tiež vedieť, kedy sa neoplatí čakať a kúpiť letenku okamžite - nie ste totiž jediné, ktoré na tú akciu čakajú.
  • Ak je to možné, kombinujte destinácie. My sme si minulý rok urobili kompromis - priateľ chcel ísť k moru, ja do miest. Tak sme šli na Mallorcu, odtiaľ do Paríža, potom do Krakowa a nakoniec domov. 
  • Neodsudzujte letenky s dlhým prestojom. Možno práve vďaka nim spoznáte ďalšie mesto.
  • Ak máte obmedzený počet dní, naplánujte si dopredu, čo chcete vidieť a na základe toho zhodnoťte výhodnosť city passov. Nie vždy sa oplatia.
  • Ak idete s niekým, delegujte(o; Vy ste predsa naplánovali celý výlet, ale napríklad ktoré metro kedy použiť, to už nechajte na niekoho iného. Idete si to predsa užiť (o;
  • A nakoniec, čím menej miniete na jeden výlet, tým skôr budete môcť ísť na ďalší (o;

Rada si prečítam v komentároch, aké sú vaše cestovateľské plány a čo by ste ešte pri plánovaní zájazdu poradili ostatným (o;

8 komentárov:

  1. wau, celkom dobre rady :) mna by zaujimalo za kolko minimalne sa da niekam na dovolenku vycestovat

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To hrozne zavisi od destinacie, terminu atd... My sme boli 9dni All inclusive na Mallorce za 400 eur bez cestovky, ale aj 8 dni All Inclusive v Tunisku za 400 eur s cestovkou... moje uplne najnizsie bolo 5dni na Mallorce koncom septembra - letenka a ubytko s polpenziou (hotel 60m od mora) za 100eur... tak sme boli uz dvakrat..

      Odstrániť
    2. wau, tak ta mallorca za 100€ znie mimoriadne dobre, to by som neverila, ze sa tak lacno da zohnat

      Odstrániť
    3. Mna to podla mňa aj dosť pokazilo(o; Pomaly už nie som ochotná ísť do hotela na Slovensko, keďže viem, že ma to vyjde drahšie ako takáto Mallorca (o;

      Momentálne ale Ryanair už nemá toľko letov, ako mal... a tak vás vyjde tých 5 dní asi na 150 eur.. cca

      Odstrániť
    4. no aj keby 200€ tak by som to stale povazovala za vybornu cenu. neda sa ist za taku cenu k moru teraz niekedy? ci to az v septembri - po sezone?

      Odstrániť
  2. Dať sa dá všetko, ale treba pozerať vopred, určite nie tak, že sa teraz pozrieme a nájdeme niečo(o; Prípadne skús sledovať Rushflights, ak nie teraz, určite začiatkom septembra budú mať strašne lacné last minute pobyty. (rovnako mali na máj a jún). Destinácie, ktoré ponúkajú, nie sú v tej dobe ešte mimo sezóny, aspoň nie teplotou, a ja považujem jedine za plus, že tam nie je milión ľudí na pláži či pri bazéne. A 40 v tieni tiež nepotrebujem (o; Jediná nevýhoda je, že býva odlet často z Nemecka, len málokedy z Prahy, ale ako ja hovorím, keď na tom ušetrím rádovo stovky eur, nevidím problém.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ak nechceš napríklad na Ryanair prácne meniť dátumy a hľadať najlacnejší termín letu, tak sa pozri na http://www.letenky.sk/ryanair, tam majú vždy naľavo destináciu a vedľa toho, odkiaľ je odlet, keď si klikneš na zobraziť lety, môžes si zobraziť celý kalendár letov (o;

      Odstrániť
  3. Veľa kupónov zadarmo nájdete na https://zlavovykupon.net/c/cestovanie-a-auto/

    OdpovedaťOdstrániť